Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Tι θα γίνει με τα κτήρια του 19ου αιώνα και τα 11 στρέμματα με τα αιωνόβια δέντρα;

To πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στη συνέχεια του πάρκου Ελευθερίας και δίπλα στο Ναυτικό Νοσοκομείο αποτελεί ένα από τα ελάχιστα αρχιτεκτονικά σύνολα της Αθήνας.
Έντεκα στρέμματα με 13 λιθόκτιστα κτήρια του τέλους του 19ου αιώνα και αιωνόβια δέντρα αποτελούν όαση μέσα στην πυκνοδομημένη πόλη. Το μέλλον του μοναδικού αυτού χώρου, που ανήκει στην Εκκλησία, είναι αβέβαιο.

Τα λιθόκτιστα και κεραμοσκεπή κτήρια του παλιού νοσοκομείου αποτελούν ίσως το τελευταίο δείγμα της στρατιωτικής νοσοκομειακής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα και μια ενιαία και αδιάσπαστη πολεοδομική ενότητα, σπάνια και μοναδική για το κέντρο της Αθήνας.

Το 2004 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων χαρακτήρισε μόνο 3,5 κτήρια ως διατηρητέα μνημεία! Μια απόφαση που ευτυχώς δεν έχει υπογραφεί από κανέναν Υπουργό Πολιτισμού. Η τύχη του πρόκειται πάλι να κριθεί σύντομα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Σε αντίθεση με παρόμοια κτήρια του Πάρκου Ελευθερίας και του στρατοπέδου στο Πάρκο Γουδή, τα οποία έχουν ανακαινιστεί και χρησιμοποιούνται πλέον ως μουσεία, γλυπτοθήκη ή χώροι εκθέσεων, τα σημαντικά κτήρια του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου καταρρέουν με γοργό ρυθμό καθώς υφίστανται τη φθορά του χρόνου από την αδιαφορία των αρμοδίων.

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Οργανισμού Αθήνας για τις χρήσεις γης (ΦΕΚ 80/Δ/4.2.88) προβλέπει για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία χρήση πολιτιστική-εκπαιδευτική, ενώ ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας προτείνει την απόδοση τμήματος του περιβάλλοντος χώρου σε χώρο κοινόχρηστου πρασίνου και για τα κτήρια προτείνει τη διατήρησή τους με τις παραπάνω χρήσεις. Άλλωστε, ο χώρος αυτός ως αρχιτεκτονικό σύνολο προστατεύεται από τη Διεθνή Σύμβαση της Γρανάδας (Ν. 2039/1992).

Πληροφορίες και Υπογραφές
Η Aστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου MOnuMENTA
δημιούργησε το blog http://savepr401.wordpress.com/ όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για το μοναδικό παλιό ιστορικό νοσοκομείο και να υπογράψετε για τη σωτηρία του.

Πηγή : http://www.in.gr/news/Reviews/imagegallery.asp?lngReviewID=829017&lngChapterID=878636&lngItemID=1000358

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου