Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Όλη η αλήθεια για τη Βικιπαίδεια

Ντοκυμαντέρ με τίτλο «Η αλήθεια σε αριθμούς» και θέμα τη διάσημη ιστοσελίδα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων Wikipedia γυρίζει ο αμερικανός σκηνοθέτης Σκοτ Γκλόσερμαν, αναφέρει Το Βήμα (09.04.2009).

Λέει μάλιστα ότι η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια όπου ο καθένας μπορεί να καταθέσει το άρθρο του κρύβει πράγματα που λίγοι γνωρίζουν.

Η ιστοσελίδα με τις 250 γλώσσες, σχεδόν 41.600 λήμματα στα ελληνικά, περίπου 2,8 εκατομμύρια άρθρα στα αγγλικά και 200 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα έχει ελεύθερο χαρακτήρα, καθώς όλοι, ανεξαρτήτως του αν είναι ειδικοί ή όχι, μπορούν να καταθέσουν το άρθρο τους.

Αυτό ακριβώς είναι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την ποιότητα των άρθρων της καθώς δεν λείπουν οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λογοκλοπής αλλά και διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Αν και το πνεύμα της εγκυκλοπαίδειας είναι δημοκρατικό, ανοιχτό και ουδέτερο, το σχέδιο απειλείται, όπως έχει σκοπό να δείξει ο σκηνοθέτης, από τη λογοκρισία ομάδων πίεσης. Εταιρείες, ομάδες, κοινότητες, πολιτικοί και λόμπι χρησιμοποιούν τη Wikipedia για να προβάλουν την εικόνα που θέλουν.

Το ντοκυμαντέρ, που γυρίζεται από το 2007, διέπεται εν μέρει από τις αρχές της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Η προβολή του δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

πηγή : http://www.e-paideia.net/News/article.asp?lngEntityID=63088&lngDtrID=102

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου