Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Τα αμφιθέατρα κρύβουν άγχος και φοβίες

Μεγάλος αριθμός φοιτητών πάσχει από υπερβολικό άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών, το 70% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που επισκέφθηκαν το Εργαστήριο κατά το έτος 2006-2008 ζήτησαν τη βοήθεια της αρμόδιας ψυχολόγου για να επιλύσουν το πρόβλημα της ανασφάλειας που νιώθουν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. «Και μετά το πτυχίο τι;» είναι το ερώτημα που ταλανίζει τους νέους φοιτητές σήμερα και κυρίως τις ηλικίες 21-23 που πλησιάζουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η ετεροαπασχόληση, η μη αναγνώριση του πτυχίου και η οικονομική κρίση αποθαρρύνουν τους νέους και τους δημιουργούν έντονο αίσθημα ανασφάλειας, άγχος, φοβίες, ακόμα και ψυχώσεις.

«Είχαμε περιπτώσεις που τα παιδιά δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τα βράδια ή παρουσίαζαν δύσπνοια από το άγχος τους για το τι θα κάνουν μετά τις σπουδές τους», δηλώνει η κυρία Νταϊάνα Χαρίλα, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια του Εργαστηρίου.

Ο αριθμός των φοιτητών που απευθύνονται στο Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών είναι όλο και μεγαλύτερος τα τελευταία τρία χρόνια.

Αυτό το γεγονός ίσως να οφείλεται στην αύξηση των «πιέσεων» που δέχονται οι νέοι από την
κοινωνία, ώστε να ανταποκριθούν σε πολλές ανάγκες ταυτόχρονα (εύρεση εργασίας αντίστοιχης του επιπέδου σπουδών τους ή των προσδοκιών των γονιών τους, οικονομική ανεξαρτησία, επαγγελματική επιτυχία) ή στο ότι οι ίδιοι πλέον είναι πιο ανοικτοί στο να συζητούν τα προβλήματα που τους απασχολούν, σύμφωνα με την κυρία Χαρίλα.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι οι νέοι που έπειτα από επίσκεψή τους στο Εργαστήριο παραπέμφθηκαν στο Τμήμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε να βοηθηθούν με έναν τρόπο πιο πρακτικό στο τι θα μπορούσαν να κάνουν μετά τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι φοιτητές παρουσίαζαν έντονο άγχος έως και πανικό για το πώς θα αντιμετωπίσουν την ανεργία μετά το πέρας των σπουδών τους και δεν ήταν καν σίγουροι για το αν επέλεξαν ένα αντικείμενο σπουδών που συνάδει με τις δεξιότητές τους.

πλήρες άρθρο : http://www.e-tipos.com/newsitem?id=83633

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου