Τρίτη 14 Απριλίου 2009

«Κόκκινη κάρτα» από την ΕΕ στη Βρετανία για το απόρρητο στο Internet

Νομικά μέτρα εναντίον της Βρετανίας, επειδή δεν διαχειρίζεται με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του διαδικτύου, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαία Επίτροπος σε θέματα Τηλεπικοινωνιών, Βίβιαν Ρίντινγκ δήλωσε ότι οι νομικές κυρώσεις αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι παροχείς υπηρεσιών Internet στη Βρετανία χρησιμοποίησαν την τεχνολογία Phorm, για να στείλουν στους συνδρομητές τους εξατομικευμένες διαφημίσεις, βάσει πληροφοριών από τις ιστοσελίδες που έχουν επισκεφθεί.

Η Βίβιαν Ρίντινγκ δήλωσε ότι οι χρήστες του Internet στη Βρετανία έχουν εκφράσει πολλάκις παράπονα σχετικά με το πώς εφαρμόζεται στη Βρετανία η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την διασφάλιση του απορρήτου στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιτρέπει την παρεμβολή και την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.

«Τεχνολογίες που επιτρέπουν την καταγραφή προτιμήσεων και καταναλωτικών συμπεριφορών στο Internet, μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες για επιχειρήσεις και καταναλωτές, όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται με τρόπο που να συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

«Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την υπόθεση χρήσης της τεχνολογίας Phorn και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για το απόρρητο των επικοινωνιών στη Βρετανία», τόνισε η Βίβιαν Ρίντινγκ.

Ζήτησε επίσης από τη Βρετανία να αλλάξει την εθνική νομοθεσία, προκειμένου να διασφαλισθεί η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων.

Αν η Βρετανία δεν συμμορφωθεί, η ΕΕ μπορεί να εκδώσει τελική προειδοποίηση πριν οδηγήσει τη Βρετανία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αν μάλιστα η απόφαση δικαιώσει την ΕΕ, το δικαστήριο μπορεί να υποχρεώσει τη Βρετανία να αναθεωρήσει τη νομοθεσία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου