Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Η γευστική απόλαυση ενός «τριγώνου Πανοράματος»

Όλη η γευστική απόλαυση ενός «τριγώνου Πανοράματος» κρύβεται στο τραγανό φύλλο κρούστας, στη γλύκα που αφήνει το σιρόπι και την πλούσια κρέμα, που όσες φορές κι αν την γευτείς ποτέ δε χορταίνεις.

Όλοι οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης αποχωρούν από την πόλη με ένα κουτί τρίγωνα Πανοράματος. Παλιότερα, τα τρίγωνα αποτελούσαν γαστρονομικό πλεονέκτημα μόνο του Πανοράματος, καθώς ήταν η μοναδική περιοχή όπου μπορούσες να τα βρεις και να τα απολαύσεις. Όλοι οι Θεσσαλονικείς και οι επισκέπτες της πόλης ανέβαιναν στο όμορφο Πανόραμα για να αγοράσουν τρίγωνα.

Τα πρώτα τρίγωνα που εμφανίστηκαν ήταν τα μεγάλα (μερίδας). Με το πέρασμα των χρόνων και για τις ανάγκες των καταναλωτών δημιουργήθηκαν τα μικρά τρίγωνα και στη συνέχεια αυτά με επικάλυψη σοκολάτας. Ωστόσο, η συνταγή είναι η ίδια, όσα χρόνια και να περάσουν. Πέρα από το φύλλο κρούστας, που ψήνεται σε ανάλογη θερμοκρασία και στη συνέχεια σιροπιάζεται, αποτελείται κι από κρέμα. Η παραδοσιακή συνταγή της κρέμας αποτελείται από γάλα, φρέσκο βούτυρο, αλεύρι και ζάχαρη. Η κρέμα, χρειάζεται τις κατάλληλες αναλογίες στα υλικά, για να γίνει πλούσια και παχύρρευστη.

Η ποιότητα τους βέβαια βελτιώθηκε με το πέρασμα των χρόνων, αφού κυκλοφόρησαν στην αγορά καλύτερης ποιότητας υλικά. Ο τρόπος παρασκευής τους όμως παραμένει ο παραδοσιακός χειροποίητος. Κανένα νέο μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τέχνη του χεριού.

Για να γίνουν τα τρίγωνα, χρειάζεται μια χρονοβόρα διαδικασία, γι΄ αυτό και η επιτυχία του οφείλεται στην μαστοριά και την υπομονή. Από το άνοιγμα του φύλλου μέχρι το σιρόπιασμα και το γέμισμα κάθε τριγώνου, όλα γίνονται στο χέρι. Βέβαια, το τρίγωνο πρέπει να γεμίζεται με κρέμα επί τόπου. Μόνο έτσι παραμένουν τα τρίγωνα φρέσκα.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

πηγή/πλήρες άρθρο :http://www.nline.gr/?p=497

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου