Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Διαφάνεια


Η «Διαφάνεια» είναι νέα δικτυακή πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αποτελεί ένα νέο πρωτοποριακό θεσμό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του νόμου 3870/2010, με στόχο την πλήρη δημοσιότητα των εσόδων και των δαπανών των συνδυασμών και των υποψηφίων. Οι κυριότερες καινοτομίες του νέου νόμου είναι:
  • Συγκροτούνται 13 ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου δαπανών, μία σε κάθε περιφέρεια, στην οποία προεδρεύει δικαστικός λειτουργός (και μετέχουν ως μέλη ένας εκπρόσωπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του ΣΔΟΕ και της ΤΕΔΚ / ΕΝΑΕ) και η οποία έχει ως αποκλειστικό έργο τον έλεγχο των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων και των εκλογικών παραβάσεων. Η επιτροπή επιβάλλει ποινές στους παραβάτες άμεσα και χωρίς την παρέμβαση πολιτικού προσώπου.
  • Όλα τα έσοδα των συνδυασμών είναι ονομαστικά και διακινούνται μέσω τραπέζης. Οι συνδυασμοί θα μπορούν να εκδίδουν θεωρημένα από την αρμόδια ΔΟΥ διπλότυπα εισιτήρια εισόδου για εκδηλώσεις τα οποία θα είναι ονομαστικοποιημένα.
  • Περιορίζεται το κόστος του προεκλογικού αγώνα, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα, και να διεκδικήσουν με ίσες δυνατότητες την εκλογή τους, άνθρωποι που έχουν πραγματική τοπική ακτινοβολία χωρίς να διαθέτουν ταυτόχρονα υπέρογκα ποσά για πανάκριβες καμπάνιες.
  • Μπαίνει οριστικά τέλος στη ρύπανση του περιβάλλοντος κατά την προεκλογική περίοδο από τις αφίσες τα αεροπανώ και τις γιγαντοαφίσες.
  • Η εφαρμογή του νόμου είναι υποχρεωτική για όλους τους συνδυασμούς και υποψηφίους που συμμετέχουν όλων των Περιφερειών και για τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (πατήστε εδώ για την λίστα των Δήμων που εμπίπτουν στο νόμο). Για τους υπόλοιπους Δήμους η διαδικασία είναι προαιρετική, αλλά στα πλαίσια της διαφάνειας μπορεί να υποστηριχθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου